Sveti Ahac, 22. junij

Sv. Ahac je pri nas zelo priljubljen odkar so Kranjci na njegov god leta 1593 pri Sisku premagali Turke pod vodstvom Andreja Turjaškega. Je eden od štirinajstih zavetnikov v sili.

Iz življenja …

O sv. Ahacu vemo malo zgodovinskega. Bil je mučenec iz Kapadokije.

Izročilo pravi, da je bil poveljnik rimske legije – 10.000 vojakov. Dokler je bil pogan, ni imel sreče v bojih, ko pa se je dal krstiti skupaj s svojimi vojaki krstiti, je začel zmagovati. Cesar Hadrijan je želel privesti svojega častnika nazaj v poganstvo, a ker tega ni dosegel zlepa, je dal Ahaca mučiti. Naposled so ga skupaj z njegovo legijo gnali na goro Ararat v Armeniji, kjer so jih križali.

Zakaj je tako priljubljen pri nas?

Sv. Ahac oziroma Ahacij je postal pri nas zelo priljubljen, odkar se je na dan njegovega godu leta 1508 v Idriji odprla izdatna žila živega srebra, in odkar so Kranjci na njegov god leta 1593 pri Sisku premagali Turke pod vodstvom Andreja Turjaškega.

Ali ste vedeli:

Iz imena Ahac / Ahacij je nastalo več priimkov. Priimek Ahačič je še danes precej znan, bolj redki pa so naslednji priimki: Ahac, Ahčan, Ahčin, Ahec, Ahej, Ahman, Hac, Hace, Hacin, Hače, in Ahačevič. Verjetno pa iz imena Ahac izhajajo tudi naslednji priimki: Ašič, Ačič, Ačko, Ačkun, Kac, Kace, Kacin, Kacl

Ime Ahac izhaja iz latinskega imena Achatius, to pa iz hebrejskega Ahazjáhu v pomenu »Jahve je zagrabil«.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo na dan 31. decembra 2007 v Sloveniji število moških oseb z imenom Ahac: 26

Vir: pridi.com, wikipedia

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenian