Povzetek pogovornega večera: TEMNE PLATI ODRASLOSTI IN OTROŠTVA

Dne 16. 5. 2023 je bil v prostorih galerije Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico izveden pogovorni večer na temo spolnega nasilja nad otroki. Z vami delimo kratek povzetek.

Dogodka se je udeležilo preko 30 poslušalcev, s čimer smo kar zadovoljni. Seveda bi si želeli, da se ob odstiranju takšnih in podobnih tem odzove še več ljudi, saj je problematika resna in je ozaveščanje več kot nujno. Pogrešali smo predstavnike sedme sile, predstavnike Centra za socialno delo, več predstavnikov  vzgojno – izobraževalnih zavodov in nenazadnje tudi občinskih svetnikov.

Gostje večera so odkrito in kot tudi pričakovano, brez dlake na jeziku spregovorile in nam predstavile kar nekaj resnično srce parajočih primerov kot tudi novih pogledov na temo spolnih zlorab in nasilja nad otroki.

Prof. dr. Milena Mileva Blažič je spregovorila o prisotnosti tovrstnega nasilja v literaturi in književnosti, ki žal ni zanemarljivo in se pojavlja v mnogo večji meri, kot si mislimo. Posebej žalosti in je tudi zelo problematično dejstvo, da se na trgu in tudi v učnih načrtih pojavljajo razne knjige in druga literarna dela, ki jih pod raznimi psevdonimi izdajajo delikventi, ki so za zlorabe pravnomočno obsojeni, udeleženi v raznih postopkih ali pa celo na prestajanjih zapornih kazni. Ministrstvo za šolstvo, kot tudi ostali ustrezni državni organi, so o tem obveščeni in stalno informirani, vendar so koraki v pravo smer majhni, nemalokrat pa se celo stopica na mestu.

Ga. Vlasta Nussdorfer, včasih ena izmed vidnejših državnih tožilk in kasneje tudi varuhinja človekovih pravic, je na svoji poti doživela in videla marsikatero žalostno ali celo tragično izkušnjo zaradi posledic omenjenega nasilja. Z nami je delila kar nekaj resničnih primerov, ki so nam praktično vzeli dih ali celo privabili solze na oči. Ja, človeška izprijenost je res brezmejna. Položila nam je vsem na srce – bodimo pozorni na vse oblike nasilja, opozarjajmo … ne zatiskajmo si oči, do vseh oblik izvajanja nasilja nad otroki naj velja ničelna toleranca. Posledice, ki jih vse te zadeve puščajo za sabo so katastrofalne ter v nekaterih primerih celo tragične. Poudarila je pomen čuječnosti zaposlenih v vzgojno izobraževalnih zavodih, ki so zavezani, da zaznavo spolnega delikta prijavijo ustreznim institucijam. Največ nasilja nad otroki se namreč izvaja za zaprtimi vrati »varnega« doma in znotraj družine malokrat ali pa prepozno pride do prijav.

Ga. Vesna Fašink kot odvetnica zelo dobro pozna omenjeno problematiko tako v lokalnem okolju, kot tudi širše. V premnogih primerih (trenutno okrog 20) je bila kot zagovornica žrtev tovrstnega nasilja priča res žalostnim in tudi tragičnim primerom. Večina od nas si niti približno ne predstavlja, skozi kaj vse žrtve nasilja dejansko grejo ob sodnih postopkih. Kot je bilo razvidno iz predstavljenih podatkov se večina tovrstnih nedopustnih dejanj dogaja v družinskih okoljih (npr.: oče – hči/sin, stric – nečakinja/nečak, oče – pastorka/pastorek, dedek – vnukinja/vnuk … tudi mama – sin/hči, mama – pastorek/pastorka, teta – nečak/nečakinja…), pa tudi v ostalih okoljih (dobrodelne ustanove/akcije, športni in ostali klubi, taborniki, skavti, šolske in obšolske dejavnosti…). Žal ne obstaja nek vzorec, s katerim bi lahko hitro in učinkovito definirali storilce, govorimo o več profilih ljudi – dobro situirani, pomembni, vplivni, srednje ali slabo situirani, nepomembni, nevplivni…. Je pa tem ljudem skupno, da svoja gnusna dejanja izvajajo večinoma načrtno in zavestno ter jih na njihovi poti nič ne ustavi, razen prijave, ustrezne obravnave in več kot zaslužene kazni.

G. Edvard Miklavčič in g. Primož Škedelj, policista PP Idrija sta na kratko predstavila delovanje, vlogo in postopke Policije pri obravnavi teh dejanj.

Zato spoštovani občani – ne ostanimo brezbrižni do te tematike opazujmo, sodelujmo, opozarjajmo, prijavimo!

Zahvala za odlično izveden pogovorni večer gre:

·        Prof. dr. Mileni Milevi Blažič

·        Ga. Vlasti Nussdorfer

·        Ga. Vesni Fašink

·        Ga. Metki Fortuna (za koordinacijo in vodenje in dogodka)

·        G. Edvardu Miklavčiču in g. Primožu Škedlju (predstavnikoma PP Idrija)

·        Mestni knjižnici in čitalnici (za prostor in ozvočenje)

·        Listi Odgovorni za Občino Idrija (za pomoč pri organizaciji)

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenian