41. festival idrijske čipke 16. – 18. junij 2023

Festival idrijske čipke s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljanih čipk ohranja njihovo zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin.

 Idrija se v času junijskega festivala prelevi v živahno čipkarsko središče, kjer se izmenjujejo znanja o tej prefinjeni spretnosti, prenašajo izkušnje na nove generacije in tkejo močna prijateljstva, ki kakor tisočere nevidne niti povezujejo ljudi širom sveta. Je večdnevna prireditev etnološkega, gospodarskega, izobraževalnega in kulturnega značaja, ki poteka v Idriji od leta 1953. Vmes je bilo nekaj večjih prekinitev, po letu 1986 pa je bil organiziran vsako leto vse do leta 2020. Tega leta je festival zaradi pandemije potekal spletno in bil leta 2021 zaradi enakega vzroka odpovedan.

Lani smo se spraševali “Kwa baš s tem?” letos odgovarjamo: “(r)EVOLucija.”

Pridružite se nam na festivalu Idrijske čipke, ki bo potekal od petka, 16. junija, do nedelje, 18. junija v Idriji, mestu UNESCO dediščine. Štirje dnevi nepozabne zabave, plesa in kulture, ki bodo v središču pozornosti slavili eno najbolj prepoznavnih slovenskih tradicij – idrijsko čipko.

Podroben program najdete na >>

Letošnji 41. festival idrijske čipke bo potekal pod sloganom ®EVOLucija, saj bomo v ospredje postavili (r)evoloucijo idrijske čipke oziroma njen razvoj s poudarkom na ženskah, ki so idrijsko čipko ponesle v svet in skrbijo za to, da še vedno pomemben del identitete Idrije, bisera UNESCO dediščine.

Poleg 20. obletnice delovanja Društva klekljaric idrijske čipke, bomo na festivalu izpostavili sodelovanje Čipkarske šole Idrija z Inštitutom za svilogojstvo in svilarstvo Rebeka Lucijana Berčič. V Idrijo bomo namreč pripeljali sviloprejke in prikazali celoten proces razvoja sviloprejke – odvijanja svilenih kokonov ter pridelave svilenih niti, ki ga lahko enačimo z razvojem oziroma kreiranjem idrijske čipke. Od kokona do svile in od ideje do klekljane idrijske čipke.

Na otvoritveni slovesnosti festivala se nam letos obeta prav poseben dogodek. Gledališka predstava z nastopom ženskega pevskega zbora Kombinat. Scenarij in režijo za predstavo – Ana Kržišnik Blažica. Nastopili bodo – Metka Pavšič, Maruša Mlakar, Ivanka Gantar, Sara Hladnik, Hana Rijavec, Jasna Kofol, Anja Jurca, Maja Vogrič, Anja Urbas, Ema Nina Kacin in Lan Rupnik.

Za vrhunec festivala vas vabimo na veliki sobotni koncert, ki bo navdušil vse ljubitelje dobre glasbe. Na odru bodo nastopili Siddharta, Marko Hatlak z bandom ter Greg Even z gosti Jacuzzy Kral in Lea Cok. Vsi skupaj bodo poskrbeli za nepozabno vzdušje in odlično zabavo.

Ne zamudite priložnosti, da se prepustite čarobni atmosferi festivala, ki bo poskrbel za nepozabno izkušnjo. Pridružite se nam na festivalu Idrijske čipke in uživajte v vseh čarih te prelepe slovenske tradicije!

Naslovno fotografijo 41. festivala idrijske čipke, ki bo potekal pod sloganom ®EVOLucija, je oblikovala Tina Koder Grajzar, Idrijčanka, ki od leta 2006 dalje deluje kot samostojna ustvarjalka v kulturi oziroma na področju čipkarstva.

Slogan festivala poleg (r)evolucije na področju idrijske čipke odraža tudi ljubezen, ki jo do klekljanja gojimo na Idrijskem in širše, nosilna fotografija pa prikazuje celoten proces kreiranja idrijske čipke, ki se začne kot zametek oziroma ideja, ki jo nato ustvarjalka prelije na papir iz katere nastane papirc z vsemi tehnikami, na podlagi katerega se skleklja čipka.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenian